Na čo sú chladiarenské a potravinárske haly určené ? Predovšetkým na skladovanie rôznych druhov potravín, mäsa, zeleniny, ovocia, pekárskych výrobkov, zmrzlinárskych a cukrárskych výrobkov či polotovarov. Musia spĺňať prísne predpisy a hygienické nariadenia. Preto už pri ich návrhu a neskôr pri výstavbe je potrebné 100% dodržať všetky technické detaily. Teploty sa v chladiarenských halách pohybujú od 3 do 15 stupňov Celzia. Pri mraziarenských skladoch je to od -5 až do -30 stupňov Celzia. Materiály použité pri výstavbe musia byť certifikované pre styk s potravinami a odolné na teplotné rozdiely.
Ktoré materiály sú teda najvhodnejšie na ich výstavbu?
Určite pur panely. Vďaka svojim vlastnostiam sú perfektným riešením pre všetky typy potravinárskych hál. Zvláštnosťou týchto stavieb totiž je vonkajšie opláštenie konštrukcie špeciálnymi mraziarenskými panelmi. V prvej fáze výstavby je interiér nezateplený a až následne je zvnútra osadený špeciálnymi panelmi. Hala môže byť ďalej z vonkajšej časti opláštená tenkým trapézovým plechom. Vďaka tomu si vzhľad objektu môže firma zladiť podľa vlastných požiadaviek.
Aké vlastnosti spĺňajú sendvičové panely?
Kvalitné sendvičové panely s jadrom z polyuretánovej peny spĺňajú všetky hygienické predpisy platné pre chladiarenské haly. Tieto panely disponujú výbornými tepelno –izolačnými vlastnosťami, sú ľahko udržiavateľné a parotesné. Panely s hrúbkou 200 mm majú vynikajúce hodnoty súčiniteľu prestupu tepla ( U = 0,11 W \ m2K ). Vďaka týmto uvedeným vlastnostiam udržujú požadovanú teplotu v chladiarenskej hale po celý rok. A to s relatívne nízkymi nákladmi. Chladiarenské haly možno doplniť ešte o prístrešky pre návoz tovaru, pomocné konštrukcie, bunky pre chladiarenskú techniku a odkvapové systémy. Často sú doplnené aj o administratívne budovy. Na plášť haly je možné umiestniť aj logá investora.
Podľa čoho si vyberať chladiarenské panely ?
Chladiarenské panely sú vyrobené z dvoch pozinkovaných a lakovaných plášťov a jadra z PUR peny. Plášť si môžete vybrať z rôznych typov plechov, ktoré si môžete prispôsobiť podľa vlastných hygienických požiadaviek. Obzerajte sa po tých paneloch so špeciálne tvarovanými zámkami, ktoré zaručia vysokú pevnosť a tesnosť tepelných prepážok, čím si zabezpečíte najvyššiu ochranu proti únikom tepla a kondenzácii. Chladiarenské panely by mali zároveň odolať aj najnáročnejším poveternostným podmienkam. Výberom kvalitných PUR sendvičových panelov znížite hmotnosť strešného aj stenového plášťa. To vám zabezpečí významnú úsporu tepelných energií. Samozrejmosťou je ich zdravotná nezávadnosť a ekologickosť, dva dôležité faktory v potravinárskom priemysle. Zamerajte sa nielen na tepelnú, ale aj zvukovú izoláciu, pretože v chladiarenských halách býva často krát zvýšená úroveň hluku.
Sendvičové panely zároveň oplývajú aj dobrými protipožiarnymi vlastnosťami, takže sa nemusíte báť o bezpečnosť budovy. Pri náročnosti akú si chladiarenské a potravinárske haly vyžadujú, sa PUR sendvičové panely javia jednoducho ako najlepšie riešenie. Okrem skvelých vlastností sa vedia prispôsobiť presne na mieru vašej budove, či už po technickej alebo estetickej stránke.