Čo vlastne je chladiarenský sklad?
Pod pojmom chladiarenský sklad alebo chladiarenské distribučné centrum si predstavíme obrovskú halu, v ktorej je chladno. Preto sa aj nazýva chladiarenský sklad. Teplota sa v ňom pohybuje v konštantne nízkych hodnotách. Je to preto, aby sa skladované veci udržali čerstvé. Z tohto skladu sa potom skladované produkty distribuujú ďalej do predajní. Okrem chladiarenských skladov poznáme ešte aj mraziarenské sklady, kde sa teploty pohybujú v mínusových hodnotách.
- v týchto chladiarenských centrách sa skladuje ovocia, zelenina, potravinárske výrobky, kvety a mnoho ďalšieho.
Prečo je správna izolácia taká dôležitá?
Kvalitu produktov, ktoré budú dodávané spotrebiteľom ovplyvňujú rôzne fyzikálne faktory. Asi najhlavnejší faktor je udržanie správnej konštantnej teploty, respektíve chladu a vlhkosti vzduchu. Na zabezpečenie tejto kontrolovanej atmosféry sa už pri výstavbe chladiarenských hál kladú vysoké požiadavky.
Z akých materiálov musí byť postavený chladiarenský sklad?
Okrem pevnosti oceľovej konštrukcie musí byť zabezpečený taký materiál, ktorý poskytne adekvátnu tepelnú izoláciu. Preto sa do oceľovej konštrukcie vkladajú sendvičové panely, ktoré sú jasnou voľbou. Ich tepelnej izolácii sa nič nevyrovná.
Aké kritériá musia sendvičové panely spĺňať, aby mohli byť použité na výstavbu chladiarenského skladu?
- musia odolať veľkému tepelnému odporu. To znamená, ak je napríklad vonku leto a plus 30 stupňov Celzia, zatiaľ čo v chladiarenskom sklade sa udržiava stála teplota 5 stupňov Celzia, tieto panely musia bez problémov odolať tomuto veľkému tepelnému rozdielu.
- musia 100% tesniť. Je to síce dané aj správnym ukotvením pri výstavbe, ale chladiarenské panely nesmú vykazovať ani milimetrové odchýlky v rámci tesnenia.
- musia byť trvanlivé. Výrobcovia sendvičových panelov na ne dávajú až doživotnú záruku, a to preto, že je to jeden z najtrvanlivejších prefabrikovaných výrobkov na stavebnom trhu vôbec.
- musia zabezpečiť stabilitu izolačných vlastností, a to nielen stabilitu v rámci termo – regulácie, ale aj stabilitu izolácie hluku.
- musia spĺňať prísne proti požiarne kritériá.
- musia byť sterilné. To znamená, že izolačná vrstva vo vnútri haly nesmie podporovať rozvoj plesní a vznik ochorení.
- nesmú vstrebávať vodu. Pri chladení napríklad potravinárskych výrobkov sa niekedy kondenzuje para, a preto chladiarenský panel musí byť voči tomuto javu úplne odolný.
Aké ďalšie výhody poskytujú sendvičové panely?
Pri výstavbe celých komplexov chladiarenských hál, ale aj priľahlých skladov a administratívnych budov, sú využívané pur sendvičové panely. Práve pur panely, ktoré sa skladajú z dvoch pozinkovaných plechov s jadrom z polyuretánu sa javia ako ideálny materiál. Sú veľmi flexibilné, a už pri výstavbe sa dajú pozorovať ich výhody.
Ľahko sa montujú, a vďaka variabilným spojom a ukotveniam sa využívajú na rôzne typy budov. Zákazník si môže dokonca vybrať aj z rôznych farebných variácií.
Skvelé termo-izolačné vlastnosti, proti hluková a proti požiarna ochrana z nich robí jednotku na trhu. Ako prefabrikované materiály sa rýchlo montujú, a tak isto jednoducho sa dajú aj odmontovať, a použiť v inom projekte. Ich ekologickosť a zdravotná nezávadnosť presvedčí každého majiteľa chladiarenského skladu, že sa jedná o nenahraditeľný materiál, ktorý dominuje aj v potravinárskom a poľnohospodárskom odvetví.